Το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών – Ι.Δ.Ε.Μ – είναι ένας ανεξάρτητος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που διεξάγει αναλύσεις, έρευνες και μελέτες, παράγει και διαχέει την γνώση, συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και στο δημόσιο διάλογο σε θέματα που άπτονται των βασικών δημογραφικών συνιστωσών και των επιπτώσεων τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς η μεταβλητή «πληθυσμός» (μέγεθος, δομή, κατανομή στο χώρο, ειδικότερα χαρακτηριστικά) έχει σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και στην εδαφική συνοχή της χώρας μας.
Τι κάνουμε
- Δημιουργούμε το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας για τα τρέχοντα και αναδυόμενα ζητήματα που άπτονται των δημογραφικών εξελίξεων και των επιπτώσεων τους.
- Αναδεικνύουμε την ανάγκη διασύνδεσης έρευνας και ανάλυσης στο πεδίο αυτό με τις αναπτυξιακές διαδικασίες και δημιουργούμε ένα Παρατηρητήριο Δημογραφικών εξελίξεων που στοχεύει στην παρακολούθηση, ανάλυση, αποτύπωση και χαρτογράφηση τόσο των πληθυσμιακών μας εξελίξεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όσο και των βασικών δημογραφικών συνιστωσών.
- Παράγουμε γνώση με αξιόπιστες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις, αρθρογραφία και δημόσιες εκδηλώσεις.
- Τροφοδοτούμε τη δημόσια συζήτηση με αντικειμενική πληροφόρηση, τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες, μελέτες, αναλύσεις. Εκλαϊκεύουμε και διαχέουμε την γνώση συνεισφέροντας στο δημόσιο διάλογο.
- Διατυπώνουμε προτάσεις πολιτικής.
- Δημιουργούμε δικτυώσεις, οικοδομώντας συνεργασίες και δημιουργώντας πεδία συνάντησης και σημεία διαλόγου.
- Εισάγουμε τη διεθνή συζήτηση σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις πληθυσμού και κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής ανάπτυξης και συνοχής.
Σε ποιους απευθυνόμαστε
- στην ακαδημαϊκή, ερευνητική και εν γένει επιστημονική κοινότητα
- σε όσους/-σες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών (Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, πολιτικούς φορείς, αντιπροσωπευτικά σώματα, φορείς επιχειρηματικότητας και εργασίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις
- στα έντυπα και και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμα θέματα.
Απευθυνόμαστε επομένως και στην κοινωνία των πολιτών και σε όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις της, σε όλους όσους/-ες επιθυμούν να κατανοήσουν τον ρόλο των δημογραφικών εξελίξεων και να δράσουν σχετικά.
Επικοινωνία, «ανοικτότητα» του επιστημονικού έργου (open science) και διάχυση
Στο γενικότερο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσβασης και ευρείας διάχυσης του έργου του, το Ινστιτούτο δίνει ελεύθερη-καθολική πρόσβαση σε αυτό, μέσα από τον ισόχωρό του. Στον χώρο αυτό θα διατίθενται και οι βάσεις των δεδομένων που διαθέτει και επεξεργάζεται.
Λειτουργία και χρηματοδότηση
Το Ι.Δ.Ε.Μ. έχει τη νομική μορφή Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας, έχει αυτόνομη λειτουργία, και διαμορφώνει την στρατηγική του με βάση τους καταστατικούς σκοπούς του. Δέχεται χρηματοδοτήσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές και κατευθύνσεις της. Την δραστηριότητά της χρηματοδοτούν αποκλειστικά πόροι, οι οποίοι παρέχονται χωρίς όρους και περιορισμούς. Τέλος, πλαισιώνεται από ένα Επιστημονικό- Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (Advisory Board) που έχει έναν συμβουλευτικοί ρόλο και κατευθύνεται από ένα τριμελές εποπτικό Συμβούλιο.
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Βύρων ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ, Καθηγητής (αφ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Π.Θ. , επιστημονικός υπεύθυνος του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ Ερευνητικού Προγράμματος “Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα”.
Αγγελική ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, ΕΔΙΠ-ΕΜΠ (Σχολή Αρχιτεκτόνων), Κοινωνιολόγος-Εθνολόγος (Sorbonne -Paris V), MS Κοινωνικών Επιστημών E.H.E.S.S.
Αναστασία ΚΩΣΤΑΚΗ, Καθηγήτρια (ομ), Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βασίλης ΠΑΠΠΑΣ, Καθηγητής (αφ), Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κωνσταντίνος ΖΑΦΕΙΡΗΣ, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Αντώνης ΣΠΙΝΑΚΗΣ, Διδάκτωρ Στατιστικής, Διευθύνων Σύμβουλος της Quantos S.A. Statistics & Information Systems.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Cristophe Bergouignan, καθηγητής Δημογραφίας, Centre de droit comparé du travail et de la sécurité sociale (COMPTRASEC – Université de Bordeaux et CNRS), πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφίας (Université Montesquieu-Bordeaux IV).
Corrado Bonifazi, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτο Έρευνας πληθυσμού και κοινωνικής πολιτικής/ Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (IRPPS/CNR).
Gabriel Colletis, Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Toulouse I και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας (Association Française d’ Economie Politique).
Andre Quesnel, πρώην Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου για την έρευνα και την ανάπτυξη της Γαλλίας (IRD) και του Κέντρου για τον πληθυσμό και την Ανάπτυξη (CEPED)
Alain Parant, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος FUTURIBLES.
Jean Paul Sardon, πρώην Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού ινστιτούτου Δημογραφίας της Γαλλίας (INED).
Χρήστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο,
Χρήστος Σκιαδάς, Καθηγητής -αφ.-, πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), Πολυτεχνείο Κρήτης.
Στέλιος Ψαράκης, καθηγητής Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), Αναπληρωτής Διευθυντής του Institute of Statistical Documentation Research and Analysis και Διευθυντής του ΠΜΣ στην Εφαρμοσμένη Στατιστική / European Master of Official Statistics (EMOS).
ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ